! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Latin jazz möter senegalesisk kora

Omar Sosa & Seckou Keita

Transparent water

Skivbolag: World Village/Naxos
Recenserad av: Filip Bagewitz
Publicerad: 19 feb 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Omar Sosa är en eklektisk pianist och kompositör född på Kuba men numera bosatt i USA. Han har en lång karriär bakom sig, framförallt inom latinjazz men även en mängd andra områden. På sin senaste skiva har samarbetat med den senegalesiska sångaren och koraspelaren Seckou Keita, också han en rutinerad musiker. De är båda fantastiskt skickliga musiker, liksom medmusikerna på skivan. Merparten av musiken på skivan har de skrivit tillsammans med influenser från alla möjliga och omöjliga håll, kompositionerna lämnar mycket utrymme till improvisation.
Ändå känns det inte spretigt, utan musiken hålls ihop av ett tydligt sound och en lugn och rofylld känsla. Ljudbilden ges också variation och särprägel med subtila elektroniska inslag av Omar Sosa själv, och inte minst genom väldigt fina gästspel av Mieko Miyazaki på det japanska instrumentet koto, Wu Tong på de kinesiska instrumenten sheng och bawu samt E’Joung-Ju på det koreanska instrumentet geomungo.
Sammanfattningsvis en inspirerande skiva med vacker musik och många roliga idéer. Extra bra blir det på spåren där Seckou Keita sjunger. I längden blir det dock lite för mycket av det vackra och sfäriska, och de balanserar ofta på gränsen till lounge och new age. Skivan hade mått bra av att de hade tagit ut svängarna mer, bjudit på mer kontraster och lite skit i hörnen.

Annonser