Skivrecension

Tradisyon 
Haitisk musikexplosion Lira Gillar

Wesli

Tradisyon 

Skivbolag: Cumbancha
Format: CD/DL
Recenserad av: Ignacio Concha-Ferreira
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Skivbolaget Cumbancha har i flera år varit ett av de mest ansedda vad gäller så kallad världsmusik av högsta kvalitet med tonvikt på Latinamerika, Karibien och Afrika. 

Wesli är artistnamnet för Wesley Louissaint (sång, gitarr, banjo, ukulele, bas). Baserad i Kanada sprider Wesli musik med rötterna i hemlandet Haiti. Det är en veritabel fest att lyssna på albumet som är fullspäckat med allt från lågmälda traditionella visor till Weslis egna färgsprakande kompositioner med körer, fullskaligt slagverk, dragspel, fiol, härliga blåsarrangemang och sång på kreol och franska. 

Kanske är låten Le soleil descend mest representativ för albumet där du hör son, cumbia, roots, reggae, afrobeat och hiphop i en fantastisk mix (som för tankarna till Manu Chao). För mig med minimal kunskap om Haitis musikskatt får jag en grundkurs av att i cd-häftet läsa om haitiska rytmer som lara, pétro, twoubadou och nago. När kommer Wesli till våra breddgrader för turné är frågan jag ställer. Inte en chans att jag missar den konserten.


Fler recensioner

Annonser