! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mix med mixat resultat

Vieux Farka Touré & Julia Easterlin

Touristes

Skivbolag: Six Degrees
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 23 mar 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Samarbetet mellan gitarristen Vieux Farka Touré från Mali och Julia Easterlin, sångerska och performancekonstnär från Georgia, känns ovanligt och lite otippat. Det är ett gemensamt utforskande av de egna musikaliska rötterna. Här förekommer nytolkningar av både den kända västafrikanska låten Kaira och den amerikanska In the pines. Med spåret Masters of war, en Bob Dylan-tolkning, är det lätt att dra paralleller till dagens situation i Mali.
Julia Easterlins röst är väldigt intim. Ibland sjunger hon ”vanligt” men ofta glider hon in i ett slags intuitivt ordlöst nynnande, viskande och glidande mellan tonerna. Ofta är sången mixad in i flera lager och stämmor. Det kräver mycket uppmärksamhet av lyssnaren och blir i längden tröttsamt.
Vieux Farka Tourés stillsamma lite melankoliska gitarrspel inramar och ger rytm. Det skönt monotona ökenblues-gunget kommer in emellanåt men alltför sällan. På det hela taget känns skivan Touristes sisådär.
Touré samarbetar ju gärna med musiker från andra länder, ett annat mer lyckat samarbete tycker jag är det med israeliske Idan Raichel i The Touré-Raichel Collective.

Annonser