! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Bossanova

Toquinho

Toquinho

Skivbolag: Bossanova
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 15 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Toquinho heter egentligen Antônio Pecci Filho och är en brasiliansk sångare och gitarrist, född 1946 i São Paulo. Italienska rötter. Skivan Toquinho släpptes första gången 1970 och är hans tredje. Enligt Discogs.com har det blivit hela 56 stycken därefter. Däribland många barnskivor. Inte något som direkt förvånar när man hör denna lekfulla, lätt flygande skiva.
Ibland sägs det att den brasilianska bossan och dess sprudlande optimism gick i graven med militärkuppen 1964. Det stämmer förstås inte. Massor av livlig bossa kom även under den senare delen av sextiotalet och första delen av sjuttiotalet. Som hos Marcos Valle och Astrud Gilberto. Som hos Toquinho.

Den här skivan är underbart typisk brasiliansk och skulle aldrig kunna ha skapats någon annanstans. Självklar men också som från en annan värld, både glittrande modern och avslappnat soldränkt. Gitarrerna gnistrar och glittrar tillsammans med den lätta sambarytmen och den liksom svävar-på-molnen-röst som är så typisk för mycket bossa.

Underbar brasiliansk popmusik helt enkelt och den totala motvikten till den nuvarande macho-fascistiska politiska utvecklingen i Brasilien.

Annonser