! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Brittisk singer-songwriterduo Lira Gillar

Kathryn Roberts & Sean Lakeman

Tomorrow will follow today

Skivbolag: I Scream Records
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 14 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den inledande traditionella historien om mord, incest och andra hemska ingredienser lovar en skiva med tyngden på brittisk folkmusik men fortsättningen har tyngdpunkt mer på en modern singer/songwriter-genre.
Första intrycket är att det är lite slätstruket, inget som sticker ut. MEN! Roberts röst är emellanåt innerlig, som i A song to live by, en visa riktad till hennes unga döttrar och en lotsning i en inte helt oproblematisk barndom. La Moneca är fin och framförallt är det en fascinerande och tragisk historia om en mexikansk ö. Googla så får ni se!
52 Hertz handlar om sjungande valar och har en närmast schlagerenkel refräng, något som kännetecknar flera av cd:ns sånger och är i detta sammanhang inte alls negativt. Positivt är också Sean Lakemans snygga och aningen rockiga akustiska gitarr, emellanåt förstärkt med instrument som knappt märks.
Förvånansvärt nog är sångerna dessutom emellanåt uppfriskande konkret politiska. Vad sägs exempelvis om textraderna ”We’ll sell off the railways, banks and the post, we’ll sell to our colleagues who’ll pay out the most”? Intressanta texter alltså, fin sång, utmärkt gitarrspel men framförallt supersnygga melodier. Och den som är ute efter traditionella sånger får ju två sådana och The Banishing Book som är en alldeles utmärkt nyskriven sång i gammal stil av denna utomordentligt begåvade duo. Aningen mer nytänk i kompet och detta hade blivit något superstort. Sam Lee som producent av nästa skiva?

Annonser