! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ethio-jazz

Mulatu Astatke & Black Jesus Experience 

To know without knowing

Skivbolag: Agogo Records
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Mulatu Astatkes musik svävar fram på moln, både klart klingande och hårt gungande. Med åren mer mäktigt majestätisk i jämförelse med sjuttiotalets råare sväng. Nu framstår Astatke som den afrikanska jazzens obestridlige profet (där Fela Kuti blir motsvarande för afrikansk funk). Lite svepande där afrojazzen och afrofunken förstås äger multituder av uttryck och varianter. Men Mulatu representerar också mer än sin musik.

I detta samarbete med Melbourne(!)-kollektivet Black Jesus Experience känner man snabbt igen sig. Oavsett vilket årtionde man jämför med. Mulatu och medmusikerna liksom färglägger musiken med vibrafon och percussion. Omisskännligt både laidback och drivande.

Det som tyvärr inte alls funkar i samarbetet är den rap som dyker upp på några av spåren: blir mer som illa tillklafsade färgkluttar i Mulatus välkomponerande målning. I ett annat sammanhang så ja visst. Här något man helst klickar förbi. Vokalisterna Taye och Sunshine är mer lyckade som medspelare och öppnar upp Astatkes toner mot mer av gospel och drama.

Det mesta annat är ungefär lika bra som allt annat med ethio-jazzens främsta. Musiken kanske kan fortsätta för evigt?

 

Annonser