! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kubanskt och jazz

Blanco y Negro

Timbero

Skivbolag: Stunt Records
Recenserad av: Anders Pihl
Publicerad: 8 dec 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bandet Blanco y Negro är ett resultat av den framstående danske jazztrummisen Jonas Johansens stora kärlek till kubansk musik. Dess medlemmar kommer både från Kuba och Skandinavien. Förutom Johansen och den svenske saxfantomen Karl-Martin Almquist består gruppen av pianisten Abel Marcel, basisten Yasser Morejon och slagverkaren Eliel Lazo.
Blanco y Negro startades 2005 och var vilande under några år. Nu återkommer de till fullo med skivan Timbero. Den bryska och energiladdade inledningen Something personal tycks utlova en platta med het latinjazz, men den bilden ändras efter hand. Snarare ligger tyngdpunkten på en jazz som påminner mycket om Wayne Shorters 1960-tal där Almquist får briljera med sin ömsinta och svävande spelstil.
Detta är vital musik av fem lyhörda supermusiker. Helhetsintrycket av Timbero imponerar trots att det är en påtagligt splittrad samling kompositioner. Den kubanskt influerade musiken och den mer renodlade jazzen tycks oftast komma från två olika skivor. Jag skulle vilja höra mer av gruppens bägge stilar, såväl var för sig som en mer sammansmält enhet.

Annonser