Skivrecension

Tillsammans
Svensk folk-singer-songwriter Lira Gillar

Mika Akim

Tillsammans

Skivbolag: Inga Records
Format: LP/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 16 sep 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Mika Akim var tidigare känd som Mika Persdotter, en violaspelande låtskrivare och improvisationsmusiker. Bland annat i kvinnliga musikkollektivet Damkapellet, improvisationsgruppen Stök och experimentella stråkkvartetten Halvcirkel. Nu har den Köpenhamnsbaserade Mika startat Inga Records, döpt efter en musikälskande mormor.

På andra soloalbumet Tillsammans använder Mika viola d’amore, en renässansvariant av violan, som grundinstrument. Den fyller här den funktion som gitarren ofta innehar, vilket tillåter förekomsten av bordunklanger och låter uppfriskande i sammanhanget. Tove Bagge, Ossian Ward och Adam Grauman ackompanjerar med precis rätt touch.

Tillsammans innehåller många fina låtar, som den stillsamma Växer vilda, en av många favoriter. I en låt som Hopes and doubts lägger sig Mika Akims musik bredvid Joni Mitchell och José Gonzalez och bara existerar av egen kraft. Sam Amidon är en annan jämförelse som luftats.

Mika Akim växlar mellan engelska och svenska i olika låtar. I inledande Att vara människa sjungs det till och med både på svenska och engelska. Dylikt kan ibland kännas förbryllande men fungerar utmärkt här. I studion har Åke Linton har rattat fram en fenomenalt fin ljudbild också.

Ett litet konstverk från palindromet Mika Akim, men inget spel för galleriet.

Annonser