! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Vintern rasat ut Lira Gillar

Lisa Knapp

Till April is dead – A garland of May

Skivbolag: Ear To The Ground
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 25 jun 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Lisa Knapps tredje skiva är ett temaalbum om den mytiska månaden maj. I stället för egna kompositioner har hon den här gången valt att helt koncentrera sig på traditionella sånger, som alla har att göra med traditioner och ritualer som förknippas med vårens ankomst.De tolv spåren presenteras i ofta naket gripande men spännande odh till och med vågade arrangemang. Från inledande, trevande valborgssången The night before May day, till dess repriserade mixversion i avslutande Padstow May song.
Sångerna är i grunden traditionellt akustiska, men bubblar av en spirande vitalitet, som våren själv efter vinterns träda, fantasifullt späckade med samplade ljud: tal, fågelsång, flugsurr, leksakspianon, klockor som dras upp och våraforismer på olika språk.
Knapp och hennes partner/producent Gerry Diver svarar för det huvudsakliga ackompanjemanget, men får även hjälp av gästartister. Slagverkaren Pete Flood (före detta Bellowhead) medverkar på fyra spår; David Tibet, från experimentella folkgruppen Current 93, bidrar med ödesmättad röst på en medeltida klingande version av Staines morris; popgruppen Blurs Graham Coxon lånar ut röst och gitarr till en orgelledd, vemodig Searching for lambs medan duetten med Mary Hampton på Bedfordshire May day carol för tankarna till The Unthanks. Men det går inte att komma ifrån att det är Lisa Knapp själv som är stjärnan, med en röst som, även om den ibland verkar inbegripa både Björk och Melanie Saskia, är starkt personlig, intensivt fascinerande och full av dramatik.

Annonser