! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Klingande skatter Lira Gillar

Aastad Bråten

Til Ragna

Skivbolag: Ta:lik
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 4 apr 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I norsk folkmusik finns en omedelbar närhet till traditioner kring äldre instrument som ännu fortlever och de repertoarer som ofta är knutna till dessa. Ett av de instrumenten är langeleik, ett stränginstrumentet av cittratyp, vanligen med en melodisträng och sju resonanssträngar.
Två av de främsta utövarna i dag är bröderna Ole och Knut Aastad Bråten från Valdres, där langeleik finns kvar i levande tradition, kanske främst genom Ole och Knut som ägnat instrumentet, låtarna och spelmiljön djupt och långvarigt intresse. På sin skiva spelar de båda langeleik, i par eller solo, och växlar mellan sex olika leikar. De har en imponerande repertoar ur den äldre folkliga traditionen. Varje låt beskrivs utförligt i skivhäftet med en personlig historik knuten till varje enskild föregångare.
Det är en sällsamt klingande musik som växer ur en langeleik. Trots sitt något begränsade tonomfång har den egenskaper som en skicklig spelare utnyttjar för att variera musiken. Det är en kombination mellan den spröda och den distinkta klangen hos instrumentet som gör låtspelet på langeleik speciellt. I händerna på Ole och Knut Aastad Bråten förmår leikarna dessutom bära fram de känslouttryck som gör melodierna vackra och stundtals gripande.

Annonser