! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Tuareg-gung Lira Gillar

Kel Assouf

Tikounen

Skivbolag: Igloo Records
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 14 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Brysselbaserade gruppen Kel Assouf firar tioårsjubileum med att släppa sitt andra album. Anana Harouna är en tuaregmusiker i exil som med sitt band brukar ta ut svängarna genom influenser från afrobeat, reggae och funk. 2016 lutar Kel Assoufs musik åt både ökenblues och rock i Jimi Hendrix och Led Zeppelins efterföljd. Traditionellt möter modernt, med hypnotiserande, ibland smått aggressiva gitarriff och det där tuaregtuggande, suggestiva kompet. Producenten Sofyann Ben Youssef har gjort ett strålande jobb i studion med att fånga essensen i Kel Assoufs uttryck.
Textmässigt handlar Tikounen (titeln översätts med ”överraskning”) mycket om orättvisor, krig och hotet mot miljön. Harouna skriver om Europa men också om Sahara och Niger. Han sjunger på tuaregspråket tamasheq, så de engelskspråkiga översättningarna i det utvikbara cd-konvolutet är välkomna.
Ny i bandet sedan debutalbumet Tin hinane från 2010 är vokalisten och slagverkaren Toulou Kiki, även känd som skådespelare i prisbelönade filmen Timbuktu, som gick på svenska biografer i fjol.

Annonser