Skivrecension

Tidens Strom / Drapery
Musikkonst

Laura Toxværd

Tidens Strom / Drapery

Skivbolag: Ilk Music
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 21 feb 2020

Dela den här recensionen:


Carl Michael Bellman och Albert Ayler hör till inspirationskällorna för den danska saxofonisten, kompositören och konstnären Laura Toxværd, som på detta allkonstverk i form av två vinylskivor och cd samt sångbok/nothäfte visar upp en anslående särart.

Särskilt på skivan Tidens strøm, där sångerskan Maria Laurette Friis framför texter av Toxværd baserade på den danske prästen, politikern och författaren Grundtvigs poem Nyaarsmorgen. I sex väsensskilda sånger, där den hymnlika Snehvide vinger lyser starkast, fylls den lika tilltalande som originella ljudbilden av Toxværds ofta skönt spruckna ton på altsax tillsammans med ackordeon, tuba och trummor.

De nio låtarna på Drapery, framförd av Toxværd i en kvartett med gitarr, elbas och trummor, är av en helt annan karaktär. En mix av improvisation och komposition där melodierna är fragmentariska och frispelet inte sällan rör sig i en återhållsam, ofta lyrisk miljö.

Av de båda skivorna är Tidens strøm utan tvekan mest spännande, och skapar mängder av intryck trots en relativt kort speltid (27 minuter). 


Fler recensioner

Annonser