! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Världsblues

Modou Touré & Ramon Goose

The West African blues project

Skivbolag: Arc/Naxos
Recenserad av: Daniel Gustavsson 
Publicerad: 18 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ramon Goose är en brittisk gitarrist och sångare, som i bandet NuBlues blandar gammal blues med hiphop. Men Goose jobbar även med andra bluesblandningar, här tillsammans med den Senegalfödde brittiske musikern Modou Touré. Redan 2015 utkom första gången denna ambitiösa skiva, The West African blues project, men nu släpps den på nytt, ompaketerad med ett spår som inte fanns med den gången.

Det sägs att bluesen härstammar från Västafrika. Detta påstående djupdyker Goose och Touré i. Resultatet är en förunderlig skiva. Majoriteten av låtarna sjungs på wolof, även om undantag finns. Det spelas klassisk bluesgitarr men även det västafrikanska stränginstrumentet kora. Vissa låtar, som Lolambe, ligger nära den klassiska amerikanska bluesen. Andra låtar, som Waar, ligger nära någonting annat, som jag antar är den afrikanska bluesen.

Denna skiva hade vunnit på ett medföljande häfte med text om bluesens västafrikanska rötter och information om detta utifrån skivans låtar. Just nu känner jag mig lite vilsen men sugen på att veta mer.

Bonusspåret Sahara sjungs på engelska och är ett trevligt tillskott. Men jag vill inte ha en låt, jag vill ha mer fakta om detta intressanta och sympatiska projekt. Låtarna svänger men lämnar mig lite förvirrad.

Annonser