! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Livsbejakande konsert Lira Gillar

Eliza Carthy & Jim Moray

The Wayward tour live

Skivbolag: Scarlet Records
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 21 dec 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

För ett par år sedan släppte Eliza Carthy ett samlingsalbum, Wayward daughter, för att fira 21 år som professionell musiker. I fjol tog hon delar av skivan på en turné tillsammans med nya och gamla musikanter – elva man starka The Wayward band – och i år har en liveinspelning släppts, på dvd med bonus-cd. Inspelningen är utgiven som ”Eliza Carthy & Jim Moray”, vilket är missvisande, för Moray – som var förband åt Carthy under turnén – är här blott en bandmedlem.
Materialet är ett tvärsnitt av Carthys repertoar, i vitt varierande arrangemang: från mer traditionella tolkningar, dub, jazzigt tunggung, calypso, dixieland-inspirerat och kammarmusik-inslag till ystra fiollåtar och den underbara, experimentella Adieu adieu.
The Wayward band stöttar härligt och kompetent med stråkar, blås, durspel, gitarr, trummor, bas och stämsång. Men det här är Eliza Carthys gig. Det är ingen tvekan om vem som är stjärnan. Hon äger scenen med sin närvaro: hon sjunger själfullt, med inlevelse och humor. Och hon spelar gudomlig fiol, full av energi och med glöd i stråken. Och hon kan inte hålla sig från att dansa. De livsbejakande krafterna i musiken, i Carthy själv, tar över. Det är smittsamt och man vill inte att det ska ta slut!
Bonus-cd:n kommer med ett par bonus-spår, ett par stämningsfulla, långsamma ballader – Diego’s bold shore med pianoackompanjemang och Jack Frost, med gitarr och stråkarrangemang – som ger mer balans till dvd:ns huvudsakligen energifulla presentation.

Annonser