! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folktronica

Spiro and Adrian Utley

The Vapourer

Skivbolag: Real World
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 25 mar 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det var Adrian Utley, från den brittiska triphop-gruppen Portishead, som föreslog för den minimalistiska folkkvartetten Spiro att man skulle prova att arrangera en av deras låtar för moog-synt. Idén är egentligen inte så främmande, med tanke på att Spiros musik är både starkt atmosfärisk och så rik på 16-delar, att det kan få den gladaste syntfantast att ropa ”sequencer”!
Spiros nya minialbum inleds med gruppens egen version av den nya låten The Vapourer, en typisk, intensiv och notrik komposition där gruppens instrument (fiol, mandolin, dragspel och gitarr) väver sig fram och tillbaka i ofta till synes melodilösa mönster, med eller utan antydd kontrapunkt.
Utleys moog-arrangemang av The Vapourer och We will be absorbed, från Spiros andra album, tar tillvara på och förädlar just rytmiken i Spiros repetitiva mönster, och förvandlar låtarna till något som i Vapourers fall liknar filmmusiken till A clockwork orange eller, med We will be absorbed, space music (kursivt) à la Klaus Schulze. Resultatet är utomjordiskt och mycket retro.
Minialbumet avslutas med tre livespår med Spiro (Yellow noise, Shaft och We will be absorbed), inspelade på Womadfestivalen 2012. Det är tre spår fulla av den extra energi som tillförs när ett band möter en publik.

Annonser