! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Korainspiration Lira Gillar

The Touré-Raichel Collective

The Tel Aviv session

Skivbolag: Cumbancha
Recenserad av: Ulf Torstensson
Publicerad: 1 jan 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

För några år sedan träffades israeliska pianisten Idan Raichel och gitarristen Vieux Farka Touré, son till legendariska Ali Farka Touré från Mali. Vänskap uppstod, och de började spela tillsammans i olika sammanhang. Efter en konsert i Tel Aviv letade de rätt på en studio och satte sig att jamma tillsammans med en basist och en slagverkare. Resultatet blev denna skiva med improviserad musik av högsta klass.
För mig, som länge varit förtjust i Ali Farka Touré, känns det som en fortsättning av hans verk, och även av koraspelare som Toumani Diabaté. Det är gitarren som driver, och ofta med samma typiska två-ackordsväxling som är vanlig på kora. Raichel är oftast följsam men när han får igång ett jazzbeat är Touré inte sen att haka på.
Efter inspelningen bjöd Raichel in några andra musiker att lyssna och bidra med pålägg, bland annat sång, tar och munspel, lite fusk kan jag tycka, men det är så snyggt gjort att jag inte reagerar, och jag tror det förhöjer snarare än slätar ut. Man pratar ibland om flow, det måste vara så här det känns.

Annonser