Skivrecension

The Swedish songbook 
Jazz på svenska

Fredrik Kronkvist 

The Swedish songbook 

Skivbolag: Connective
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 16 sep 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ack Värmeland du sköna. Nu har jag fått den jag vill ha. Vem kan segla förutan vind. Uti vår hage. Meriterade saxofonisten och kompositören Fredrik Kronkvist har denna gång valt att lyfta på locket till den svenska musikskatten. Tillsammans med sin kvintett putsar han dessa kronjuveler och ger dem ny lyster medelst ett jazzens silverbad.

Melodierna lever förstås kvar även i dessa versioner men det finns en jazzig lekfullhet och frihet i tolkningarna. Efter pandemitiden känns det som att altsaxofonisten Fredrik Kronkvist fått förnyat intresse för rötterna härhemma. Det märks även i framförandet; musiken sjuder av liv och skön cooking. Svenska folkmusiklåtar, visor och psalmer och lite annat (tänk musik vi förknippar med Evert Taube, Jan Johansson, Olle Adolphson, Monica Zetterlund) körs genom kvintettens kvarn men låtarna behåller hela tiden sin kvintessens. Vi känner igen oss men det är samtidigt skickligt fast busigt uppgraderat.

Gitarristen Olof Wullt och trumslagaren Adam Ross tillhör det yngre svenska jazzgardet och visar sig uppgiften mogna. Sven-Erik Lundeqvist är som alltid en klippa bak piano och rhodes, och kontrabasisten Simon Petersson skapar fräsch framåtrörelse.

Annonser