! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Örebroifierad old-time-punk Lira Gillar

Six String Yada

The shape of Yada to come

Skivbolag: Rootsy
Recenserad av: Pierre Eriksson
Publicerad: 23 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Okej, jag erkänner. Jag lägger mig platt för Six String Yada. Jag är helt såld. Det här är musik när den är som allra roligast. Sprallig, skicklig och spelglad. Ett melodistarkt lyckopiller som klarar av att pigga upp även i det mörkaste mörker. Kvartetten från Örebro har i och med debuten The shape of Yada to come nämligen lyckats röra ihop en veritabel energibomb. Basen må bestå av amerikansk old-time-musik, men det är kryddningen med såväl brittiska som svenska folktoner som gör att det blir riktigt intressant. För att inte tala om att allt framförs med en god portion punkattityd.
Sättningen med fiol, cello, gitarr och banjo skapar fina förutsättningar för en dynamisk ljudbild. Ena stunden känns det som att sitta på en trång, svettig irländsk sjömansbar under 1800-talet för att i nästa stund stirra ut över ödsliga dalar i Appalacherna.
Hela tolv låtar finns med, varav fyra något oväntade covers. Bland annat låtar från svenska metalbanden Ghost och At The Gates. Tack vare fint hanterande av instrumenten blir det riktigt bra. Men jag måste säga att jag saknar bandets version av Queens Of The Stone Ages No one knows som man lagt ut på Youtube – den har en oemotståndlig ödslig klang och ett medryckande driv. Dessutom hade det varit roligt om man gett sig på någon av Refuseds låtar med tanke på albumets titel (varför inte New noise). Men man kanske kan få skicka med det som en låtönskan inför framtida projekt.
Six String Yada har inga uppenbara svagheter. Skickliga musiker, duktiga sångare och fantastiska låttitlar (eller vad sägs om Banjo pickin’ girl och Cluck ol’ hen).
Ett band man verkligen skulle vilja se live.

Annonser