! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkrock Lira Gillar

Offa Rex

The queen of hearts

Skivbolag: Nonesuch
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 20 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Skivdebuterande Offa Rex består av bandet The Decemberists från Portland, USA, och den engelska folksångerskan Olivia Chaney som gjort gemensam sak för sin kärlek till 1970-talets brittiska folkrock, och repertoaren består av låtar som spelades in då. Precis som artister och band på den tiden tog många olika vägar under folkrockens paraply verkar Offa Rex vilja samla dessa på ett och samma album; i stort sett varje låt har sitt eget sound.
I det inledande titelspåret spelar Chaney elektrisk cembalo, vilken passar mycket fint ihop med hennes känsloladdade, dramatiska röst, medan en annan låt är närmast psykedelisk hårdrock. Hon sjunger The first time ever I saw your face ensam med sitt komp på indiskt harmonium och ger den en smått skrämmande obehagskänsla. Här finns också ett instrumentalt spår med dragspel som melodiinstrument och en sång om en gruvstrejk, Blackleg miner, som är den enda som Decemberists-vokalisten Colin Meloy sjunger lead i.
Låtarna har som sagt helt olika karaktärer, men skivan präglas genomgående av ruggigt snygga gitarrljud som verkligen låter retro, liksom hela produktionen. Jag hoppas verkligen att Offa Rex inte bara blir ett tillfälligt projekt, för de har förstås bara skrapat på ytan av den låtskatt som finns, och det har de gjort på ett fantastiskt sätt. Detta förtjänar en fortsättning.

Annonser