Skivrecension

The other way around
Svensk nyproducerad jazz Lira Gillar

Hannah Svensson

The other way around

Skivbolag: Ladybird/Naxos
Format: CD/DL
Recenserad av: Eva Nikell
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Hannah Svenssons sång Friday afternoon från albumet Places and dreams är en av mina absoluta favoriter alla kategorier. Medryckande och kul att lyssna på, jätterolig att sjunga, glad och härlig text. 

Tonaliteten på merparten av sångerna på nya skivan The other way around är annorlunda. Som hon själv skriver i konvolutet speglar texterna livets svårigheter, och melodierna är mer nedtonade, mer liknande visa och folksång än traditionell jazz. Ett av spåren innehåller också en mycket långsam och avskalad Dylan-cover; It’s all over now, baby blue, som befäster stilen. 

Samtidigt, Hannah Svensson skriver musik som innehåller starka rytmer och ett groove mitt i det nedtonade, lite ledsna. Till exempel spelar Matz Nilsson bas på flera spår som går rakt in i kroppen, som på The two of us. 

Överhuvudtaget tillhör musikerna bakom Hannah Svensson Sveriges jazzelit – Jan Lundgren, Ewan Svensson, Matz Nilsson och Zoltan Csörsz – och resultatet kan aldrig bli ointressant eller mediokert. Lyssna till exempel på det vackra solobytet mellan Jan Lundgren och Ewan Svensson i titelspåret The other way around. Den sången innehåller dessutom mer positiva och uppmuntrande budskap textmässigt, och melodin följer konceptet, är gladare, ljusare. 

Och så plötsligt dyker den upp sist på skivan, detta albums Friday afternoon, underbart melodisk och rytmisk med scatsolo, piano- och bas – åh, jag vill dansa, jag vill sjunga, här är min nya favorit som känns som en injektion i hela kroppen. Little friend är titeln. 

The other way around är en livsresa och tidsresa, där ensamhet och frågor blandas med längtan och förhoppningar och till sist ogrumlad glädje. Det är fascinerande hur väl melodierna illustrerar de olika stämningarna och följer resans utveckling. En mycket fin produkt som en kan lyssna på länge.


Fler recensioner

Annonser