! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Insamlad folkhistoria

Diverse Artister

The liberty to choose – A selection of songs from the new Penguin book of English folk songs

Skivbolag: Fellside
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 18 jan 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

1959 publicerades The Penguin book of English folk songs. Boken var redigerad av Ralph Vaughan Williams och A L Lloyd och innehöll folksånger som de själva (bland andra) hade samlat in och nedtecknat ute bland vanligt folk. Året efter spelade A L Lloyd in två skivor med sånger från boken och 1986 kom en skiva till, med bland andra Martin Carthy.
I fjol publicerade Penguin The new Penguin book of English folk songs. Tanken var inte bara att uppdatera den första utgåvan – med 150 sånger är den nya dubbelt så omfattande – utan att koncentrera sig på de traditionella sånger som var mest populära på engelska landsorten mellan 1870 och 1970. Och i samma tradition som med första boken, har ett urval av dessa sånger nu spelats in.
Skivans 16 spår, sånger om kärlek, sex, svek och mord, har det gemensamt att, även om titlarna är bekanta, flera av de utvalda versionerna är mer okända. Sångerna tolkas av tre lysande sångare från Englands yngre folkgeneration: Bella Hardy, Lucy Ward och James Findlay samt av projektledaren, Brian Peters, som debuterade för över 30 år sedan.
Alla fyra hänger sig åt jobbet med en ödmjukhet och smittsamt medryckande glädje som gör att sångerna känns fräscha och levande. De starka framförandena avlöser varandra: The Baffled knight och Cruel mother (Lucy Ward), The Seeds of love och Bonny light horseman (Bella Hardy), Jolly waggoner (James Findlay) och Van Diemen’s land (Brian Peters), för att nämna några.
James och Brian sjunger fyra sånger var, medan Bella och Lucy gör tre var och en tillsammans. Albumet avslutas sedan med den gemensamma The Moon shines bright – en nackhårsresande nyårssång.

Annonser