Skivrecension

The legendary typewriter tape – 6/25/64 Jorma’s house
Fångat ögonblick

Janis Joplin & Jorma Kaukonen

The legendary typewriter tape – 6/25/64 Jorma’s house

Skivbolag: Omnivore Recordings
Format: CD/DL
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Sångerskan Janis Joplin och gitarristen Jorma Kaukonen repar hemma hos Jorma på Fremont Street i Santa Clara inför ett gig. Gitarristens svenska hustru Margareta skriver brev till mor och far på en skrivmaskin. Också den aktiviteten fångas på Jormas bandare. Det är en junidag i San Francisco 1964. Där har ni läget i all korthet.

Resultatet är ett halvdussin mer eller mindre klassiska blueslåtar och två spår med småprat, Jorma stämmer sitt instrument och prövar ett par sköna ackord som han inte har bruk för i Kansas City blues. Margareta hamrar på. 23 minuter musikervardag med två bluesälskare.

Texasfödda Janis och Jorma, född i Washington DC, hade mötts på en spelning i San José i Kalifornien hösten 1962 och sedan dess brukade Janis slå Jorma en signal när hon hade ett gig, som nu, på Grant Street’s Coffee Gallery nere i stan.

Den här inspelningen var länge en angelägenhet för samlare med goda kontakter. Att den överlevt och nu finns på skiva och strömningstjänster är stort. 

Janis Joplin skulle med sin hesa och suggestiva röst bli en av de legendariska sångerskorna (med Big Brother and The Holding Company inte minst), med en kort och intensiv karriär kantad av missbruk, medan Jorma året därpå blev gitarrist i Jefferson Airplane (och startade Hot Tuna med bandkamraten och basisten Jack Casady).

Kaukonens bandare förefaller vara av enkelt slag, men ljudet är överraskande bra, restaurerat av Michael Graves. Hesitation blues hör till skivans pärlor. Kaukonen är redan en driven bluesspelare, 24 år gammal, Joplin, snäppet yngre, sjunger avspänt och med ett eko av Bessie Smith och andra giganter till Jormas fingerpicking-gitarr.

De gör också standardblueslåtar av bland andra Lonnie Johnson och Richard M Jones.

Mest av allt är det ett rörande tidsdokument med två unga och ganska glada musiker som älskar blues, fångade en kort tid innan deras karriärer tog fart. Ännu är det bara två vänner, akustisk blues och till kvällen ett gig på ett lokalt kafé.


Fler recensioner

Annonser