! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Keltisk rock

Big Country

The Journey

Skivbolag: Cherry Red/Border
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 19 jun 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Vid sidan av Runrig var Big Country det rockband som bäst förvaltade den keltiska ådran, med säckpipegitarrer och starka, medryckande melodier. Bandet splittrades 2000 och alla eventuella tankar om en återförening grusades, när sångaren Stuart Adamson tog sitt liv det följande året.
2007 genomförde de återstående tre medlemmarna en 25-årsjubileumsturné. Och en till, tre år senare, efter vilken man beslutade sig för att åter bli ett band på heltid.
Kvar från glansdagarna är gitarristen Bruce Watson och trumissen Mark Brzezicki, medan Derek Forbes (före detta Simple Minds) har ersatt Tony Butler, som har valt att ta sig ur aktiv tjänst. Watsons son, Jamie, har kommit till på gitarr och Mike Peters, från walesiska rockbandet The Alarm är numera fast sångare.
Även om The Journey, gruppens första studioalbum sedan 1999, har kvar de flesta av Big Countrys karaktäristiska drag (säckpipegitarrerna, de stora musikaliska gesterna), så är också det oundvikliga Alarm-bidraget starkt; Peters inte bara sjunger, utan svarar även för texterna. Som Big Country-album känns det ibland lite urvattnat. Men gnistan finns fortfarande där, vilket spåren In another country, Return och Winter fire kan intyga.

Annonser