! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Akustisk supergrupp

The Gloaming

The Gloaming

Skivbolag: Real World
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 2 mar 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

The Gloaming lanseras av Real World som något av en irländsk folkmusiksupergrupp. En viss liten sanning ligger i det påståendet. Duon Martin Hayes, fiol, och Dennis Cahill, gitarr, är närmast mytomspunna för sina episka tolkningar av traditionella, irländska melodier, och sean-nós-(gammal stil)-sångaren Iarla Ó Lionaird har gjort sig ett namn både som traditionell sångare och moderniserare av den iriska sången, som soloartist och i Afro Celt Sound System. Betydligt mindre kända på våra breddgrader är Caoimhín Ó Raghallaigh och Thomas Bartlett.
Ó Raghallaigh har nästan egenhändigt lanserat hardangerfelan inom irländsk musik, med en spelstil inspirerad av uilleann pipes. Thomas Bartlett, också känd som Doveman, är en amerikansk pianist och producent med folkbakgrund som har samarbetat med namn som The National, Martha Wainwright, Antony & The Johnsons, David Byrne and Yoko Ono.
Bartletts pianostil ligger nära Mícheál Ó Súilleabháins och ger Hayes och Cahills tonberättelser ett klassiskt skimmer, med en avantgardistik aura. Likaså bidrar Ó Raghallaighs fela med klanger som är ovanliga för en traditionell, akustisk irländsk grupp. Ó Lionairds sång är mystisk och fängslande, ömsom öm, ömsom stolt, och huvudsakligen på den modernare sidan av sean-nós-skalan; steget till fullfjädrad crooner är ibland nära.
Ó Lionairds sång i all ära (lyssna på och låt dig imponeras av Song 44!), men det är instrumentalensemblens gemensamma sound på framför allt de annars så typiska, längre Hayes/Cahill-spåren – sju och en halv minuter långa The Old bush och drygt dubbelt så långa The Opening set (som innehåller flera sånginslag) – som får min hela uppmärksamhet.

Annonser