! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folk- och brassensemble

Brass Monkey

The best of live – 30th anniversary celebration

Skivbolag: Park Records
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 27 maj 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I början av 1980-talet startade John Kirkpatrick (dragspel, concertina, sång), Martin Carthy (gitarr, mandolin, sång) och Howard Evans (trumpet) en trio, efter att ha spelat tillsammans på National Theatre i London. Tanken att blanda folk- och brassinstrument i en akustisk grupp tog fart och Evans plockade in Roger Williams (trombon) från Home Service (där Evans och Williams redan gjorde detsamma, men i folkrockform) och Kirkpatrick bjöd in sin favoritslagverkare Martin Brinsford (trummor, munspel).
Succén var omedelbar i Folkengland och Brass Monkey har kommit och gått under åren: turnerat, spelat in skiva, gått i träda, och tillbaka igen. Medlemsbytena har varit få. Det mest markanta var när Evans dog 2006, och ersattes av Paul Archibald; och när Archbald har varit upptagen har en av hans elever, Shane Brennan vikarierat för honom.
När Brass Monkey gav sig ut på 30-årsturné, i april 2012, gjorde man det som sextett, med båda trumpetarna. Sånger och melodier från bandets hela repertoar har dammats av och omarrangerats för den extra stämman. Resultatet ger musiken både mer dynamik och mer variation. Som ensemble gör sig Brass Monkey bäst på de instrumentala spåren. Samspelet är oklanderligt, men speciella omnämnanden måste gå till Williams på trombon och Brinsfords munspelande.
The best of live består av en cd och en dvd, som av någon outgrundlig anledning har lite annorlunda låtordning. Dvd:n har dessutom ett extraspår.

Annonser