! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

När förra seklet var ungt

Diverse Artister

The beautiful old: Turn of the century songs

Skivbolag: Doubloon Records
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 14 nov 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En helt ny skiva med jättegamla sånger, framförda av en lång rad välkända och några inte full så välkända namn. Garth Hudson från The Band medverkar på hela tio av skivans nitton spår, och är huvudartist på instrumentallåten The rosary, ursprungligen från 1898. Han trakterar främst pianot, som är ett viktigt instrument i sammanhanget.
Just instrumenteringen har skivans producenter varit noga med att hålla tidsenlig. Även om sångarna kan frasera på sätt som inte förekom på den tiden de här låtarna var megahits. För det här är populärmusik, extremt populär. Hitlåtar som en gång i tiden – vid förra sekelskiftet – ljöd från balsalar, vardagsrum och verandor i Nordamerika och det brittiska öriket. Detta under en period då nothäften så sakteliga började ge vika för fonogram.
Det sjungs om franska akrobater, det nymodiga flygplanet – och naturligtvis om hjärtats aktiekurs. Urvalet spänner från 1823 års Home sweet home över mångmiljonsäljaren After the ball från 1892 till Till we meet again, som kom lagom till första världskrigets slutskede 1918.
Som alltid när det gäller samlingar med en varierande skara artister och vokalister kan det svikta emellanåt, men The beautiful old håller ändå en ovanligt hög lägstanivå. Det är också trevligt att höra de här närmast forntida sångerna få nytt liv; att höra den tidens aktuella ämnen tas upp på nytt och reflektera över hur universiella många teman ändå är.
Skivan inleds starkt med den cirkusdoftande The band played on som sjungs av brittiska folkrockarna Richard Thompson och Christine Collister. Övriga sångare är såna som Graham Parker, Dave Davies (från The Kinks), Kimmie Rhodes, Jimmy LaFave, Kim Richey, Will Sexton Heidi Talbot och – se där, lite svensk anknytning – Eric Bibb.

Annonser