! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Horror prog

Goblin

The Awakening

Skivbolag: Cherry Red
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 19 jun 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Goblin är ett italienskt progrockband som ganska tidigt i sin karriär (som det slumpade sig) specialiserade sig på att göra musik till skräckfilmer. Deras mest lyckade samarbeten har varit med den italienske regissören Dario Argento och hans filmer Profondo rosso och Suspiria.
Genom att blanda progrockens yviga gester med symfonisk rock, blues, traditionell folkmusik, världsmusik, jazz och funk skapar Goblin en music som andas hot, skräck och spänning.
Fyra av skivorna i samlingsboxen The Awakening är filmmusik; Profondo rosso (1975) och suspiria (1977), som båda blev storsäljare i Italien, när det begav sig, musiken till Argentos Tenebre (1982) samt Zombi (1978), som är musiken till den europeiska versionen av George A Romeros Dawn of the dead.
Dessutom innehåller boxen två progrockplattor utan koppling till film. Roller (1975) som visar upp Goblins spännvidd och spelskicklighet, med flera väldigt vackra passager och samspel mellan piano och akustisk gitarr. Och den betydligt mer opersonliga, ”vanliga” progplattan Il fantastico viaggio del bagarozzo Mark (skalbaggen Marks fantastiska resa) – ett temaalbum om en drogmissbrukares smärtsamma rehabiliteringsprocess. Il fantastic viaggio är den enda skivan med sång, vilket gör den till den svagaste länken i en annars spännande (och lätt skrämmande) samling.

Annonser