! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Återutgivning

John Coltrane & Don Cherry

The avant-garde

Skivbolag: Essential Jazz Classics/Border
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 9 okt 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är en märklig skiva, mötet mellan John Coltrane och Don Cherry, inspelad sommaren 1960, men på skiva först sex år senare. När Atlantic släppte inspelningarna döpte de skivan till The avant-garde, antagligen för att locka de skivköpare som följde den nyskapande jazzen, men musiken Coltrane och Cherry gjorde, på olika håll, i mitten av 1960-talet var mycket mer avantgarde än de fem låtarna på skivan.
Självklart intressant att Coltrane spelade med Ornette Colemans band (förutom Cherry, trumpet, Ed Blackwell på trummor medan Charlie Haden och Percy Heath växlar vid basen) men det är en parentes i både Coltranes och Cherrys skivkataloger.
Det som gör den här nyutgåvan värd att uppmärksamma är extraspåren, tre av låtarna från skivan i sina originalinspelningar, från Ornette Colemans skivor, samt en liveupptagning från gömmorna. Stora delar av Atlantics arkiv försvann i en brand på 1970-talet, så alternativa tagningar är svåra att hitta.
Med inspelningarna så att säga bredvid varandra är det både fascinerande och skumt att höra John Coltrane delvis försöka spela som Ornette Coleman, hans egna ton hörs förstås, men den utvecklades och blev allt starkare på senare, mer personliga skivor. Coltrane spelar tenor- men även sopransaxofon, första gången i en studio. Förutom Colemanlåtarna spelas en Monk, Bemsha Swing, och – min favorit från skivan – Don Cherrys egna Cherryco som liksom sätter an tonen, inte minst tack vare trumpetarens fartfyllda solo.

Annonser