Skivrecension

The art of travel
Experimentell multi-purpose-resa

Arve Henriksen, Terje Isungset

The art of travel

Skivbolag: All Ice Records
Recenserad av: Sunniva Brynnel
Publicerad: 19 feb 2021

Dela den här recensionen:

Musikaliska samarbeten mellan Sverige och Norge är i pandemiska tider logistiskt problematiska. Så kommer det sig att Arve Henriksen, bosatt i Mölnlycke, och Terje Isungset, bosatt i Bergen, tillsammans skapat en platta genom att skicka musik till varandra över nätet. På The art of travel hör vi nya och gamla ljud ihopsatta till ljudlandskap som tar oss på inre och yttre resor. Vi hör inspelningar som slagverkaren Isungset gjort i Norge, Kanada och Japan med pålägg av Henriksen. Vi hör även Henriksens inspelningar från förr och nu: trumpet som svävar över molnen, atmosfäriska röstklanger, elektronik, keyboards och mer. 

Duon har med minnenas drivved byggt en bro inåt, mot den suggestiva upplevelsen av att resa i rymden som finns mellan de beståndsdelar som utgör en människa. Och rymd finns det mycket av på The art of travel. Att både Arve Henriksen och Terje Isungset är sparsmakade i sitt spel gör att denna avståndskollaboration fungerar bra – båda musikerna lämnar mer än nog plats för den andres musikaliska kommentar. 

Trots att The art of travel inte är en varken skränig eller hetsig platta är det knappast någon smooth charter på Kanarieöarna jag hamnat på. Skrammel och puttrande, dissonanser och bitonalitet samsas med allsköns klingande metaller, trä och vatten. Spår som A voyage to the New World och Miles to go – Days away skulle passa perfekt på en lång och svettigt transig dansresa. Meet the locals at Hajijio Island skulle kunna kompa en lugnare bodywork-session fantastiskt. 

Antingen vill jag uppleva denna musik live, eller ta in den som del av en ceremoni, transresa eller massage. The art of travel används med fördel som funktionsmusik värd sin vikt i guld, till skillnad från allt det meningslösa surr som pumpas ut på ett spa nära dig.


Fler recensioner

Annonser