Skivrecension

Terri kunda
Udda strängar ljuder

Gao Hong & Kadialy Kouyaté

Terri kunda

Skivbolag: Arc Music
Format: CD/DL
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Kreativa nyfikna musiker stannar inte inom sitt musikaliska komfortområde. Denna cd förmedlar starkt ett sådant gränsöverskridande sinnelag hos de båda musikerna Gao Hong och Kadialy Kouyaté. När två så vitt skilda musikkulturer som den kinesiska och den västafrikanska ska mötas fordras av musikerna öppna sinnen och inlevelse i något som är nytt och särpräglat. Tryggheten i att hantera sitt eget instrument och sin invanda musikform måste nu öppnas för ett samarbete med helt annorlunda klanger och uttryck.    

Gao Hong är världskänd prisbelönad mästare på pipa, den kinesiska lutan. Ett knäppinstrument som under tusentals år betraktats som ”kungen” bland kinesiska folkinstrument. Lutans spelteknik är ganska svår, man knäpper på lutans fyra strängar och håller instrumentet stående upprätt i knäet. Hennes skickliga och eleganta spelsätt på det anrika till synes enkla instrumentet, har lett till många priser och framgångar runt om i världen och i USA där hon nu verkar. 

Kadialy Kouyaté är musiker, sångare och vokal berättare från Senegal, uppvuxen och skolad i en lång familjetradition av Kouyaté-grioter. Han spelar kora, ett nästintill majestätiskt byggt stränginstrument med 21 strängar och klangmöjligheter som gör koran till ett sällsamt mångljudande instrument. Korans karaktäristiskt klingande ljudegenskaper har gjort instrumentet till det muntliga berättandets följeslagare. Ett västafrikanskt sound som pulserar i en mångfald av skepnader världen runt.

Olikheten mellan instrumenten ger musiken märkligt suggererande effekter. Den kinesiska lutan har en hård metallisk klang då strängarna slås an och saknar en dröjande efterklang. Den västafrikanska koran är av helt annan karaktär som med mängden av strängar liknar ett mjukt klingande universum jämfört med pipans korta distinkta klanger. Det är spännande kontraster vi möter i de tio gränsfria stycken som artisterna skapat för inspelningen.


Fler recensioner

Annonser