! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Spanska äldre folkmusiktraditioner

Vigüela

Temperamento: Traditional music from Spain

Skivbolag: ARC Music
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 22 sep 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Temperamento är Vigüelas sjunde cd, och gruppen fortsätter här sitt arbete med att hålla gamla spanska sångtraditioner vid liv. En del av sånggenrerna som Vigüela presenterar har moderniserats av bland annat flamencoartister, men Vigüela sätter en ära i att försöka bevara det gamla sättet att framföra sångerna.
Skivan innehåller fandangos, sones, gañanás, seguidillas och jotas. Jag tycker, som flamenco-aficionado, att det är härligt att se dessa gamla traditioner hållas vid liv, och jag ser självklara möjligheter till samexistens med de moderniserade formerna utan något moraliserande kring hur musiken förändras. Realiteten är ändå att den musik som Vigüela framför efterhand allt mer blir till en museumtradition, eftersom allmänhetens musicerande i dessa gamla former är på utdöende i det moderna Spanien (liksom i de flesta västerländska länder).
Därför är det högintressant när musiker tar på sig uppgiften att hålla kvar det historiska. Gruppen Vigüela trakterar även ett antal spanska instrument som med tiden fått allt färre utövare, såsom laúd, bandurria, varas de varear och rebec.

Annonser