! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Retrospektiv rootsmusik

Mighty Sam McClain & Knut Reiersrud

Tears of the world

Skivbolag: ACT/Naxos
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 4 okt 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den 15 juni avled den amerikanske sångaren Mighty Sam McClain 72 år gammal i sviterna av ett slaganfall, och därmed försvann den kanske sista av de stora sångarna i den första r&b-generationen. Hans sista inspelning skulle bli den här, i färgstarkt sällskap av norske gitarristen, munspelaren och sångaren Knut Reiersrud och dennes vänner.
Det är en utmärkt platta laddad med själfull r&b, blues och soul och en Mighty Sam i strålande vokal form. David Wallumrøds Hammond och Wurlitzer hänger och svänger skönt där bakom medan Reiersrud håller guran i hyfsat strama tyglar. Mest otippad är väl en långsam Que sera, sera, med kör och blås och Mighty Sam placerande skåpet där det ska stå. Mest innerlig är nog en version av Carlene Carters Too proud med brinnande munspelssolo av Reiersrud. Funkigast är inledande titellåten (Willie Hale), och bluesigast Please Mr Foreman (Joe Lee Carter).
Den som önskar mer av Louisiana-sonen Mighty Sam kan efter Tears of the world gå vidare med till exempel samlingen Soul survivor (1999), Give it up to love (1992) eller Sweet dreams (2001).

Annonser