! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Tunisien möter Europa Lira Gillar

Bargou 08

Targ

Skivbolag: Glitterbeat 
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 17 apr 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bargou är namnet på en isolerad dal och en by, båda belägna mellan bergen i nordvästra Tunisien och den algeriska gränsen. Där är svårt att få grödor att växa, men musikaliskt verkar det vara en utmärkt grogrund. Det bevisar resultatet efter det musikaliska frö som utgör Bargou 08. Så lyder nämligen namnet på ett löst sammansatt kollektiv bestående av tunisiska och europeiska musiker. En grupp som skapar en musik där berbernas traditionella blåsinstrument, slagverk och sång möter subtila elektroniska inslag.
Nidhal Yahyaoui är född i dalen och har hört regionens traditionella sånger sjungna av släktingar och grannar. Det är denna musik han senare studerat så noggrant och nu varsamt uppdaterar i Bargou 08. Till sin hjälp har han producenten, keyboardisten och barndomskamraten Sofyann Ben Youssef. Tillsammans har de gjort ett pionjärarbete och ett hästjobb.
Albumet Targ är resultatet av tre veckors inspelningar hemma hos Yahyaoui i just byn Bargou. Rame-trummor, den tresträngade lutan guembri och de lokala berberflöjterna möter impulser från europeiska musiker, fast de senare tillåts inte – och vill heller inte – ta överhanden. Det är Bargou som tillåts stå i centrum. Dess sånger, berättelser, traditioner. Nidhal Yahyaoui och Sofyann Ben Youssef önskar bara sätta dem i ett aningen modernare ljus. Plugga in sladden och belysa sångerna elektriskt.
Det lyckas de sannerligen med. Musiken på Targ är stundtals medryckande rytmisk och intensivt närgången, andra gånger intagande vacker och stämningsfull.

Annonser