! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Skandinavisk tradfolk

Sandén–Nygårds-Carr

Tänk om/Imagine if

Skivbolag: Dalakollektivet Records/Border
Recenserad av: Charlotte Scholz
Publicerad: 2 jan 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Dagen då Sofia Sandén, Anders Nygårds och Ian Carr strålade samman och blev en trio har av en avsides betraktare liknats vid något som närmast kan beskrivas som vänskap. ”Vill vara med, sitta nära, få ta in energin av det där pågående samtalet”, skriver Maria Bloms från övervåningen när hon på avstånd tar del av den skapande trion – hennes anteckningar återges i skivomslaget.
Det är bara att instämma. Musiken är verkligen inbjudande och hemtrevlig. Flertalet av låtarna utgörs av traditionella visor med härkomst från Dalarna men några avstickare finns, exempelvis den egenkomponerade Nailsworth-Kvick Jigg.
Arrangemangen som omsorgsfullt ramar in visorna är kreativt utmejslade utan någon risk för att låta folkmusikpop. Visan Jag såg ett ljus får tankarna att gå till den stundande juletiden även om visans andra vers utgörs av texten från Jag vet en dejlig rosa.
Musikerna i trion är alla välkända och rutinerade och tolkar de gamla visorna och texterna med värdighet. Ian Carr är sedan långt tidigare en lysande stjärna på folkmusikhimlen och omtyckt för sitt gitarrspel, Sofia Sandéns röst känns igen från folkmusikgruppen Ranarim och sist men inte minst hörs Anders Nygårds på fiol som sedan tidigare bland annat uppmärksammats för musiken till filmen Masjävlar.

Annonser