Skivrecension

Tänk inte efter
Dylantolkningar

Vargen

Tänk inte efter

Skivbolag: Vargen Records
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 27 feb 2019

Dela den här recensionen:

Vargen är Reine Johanssons artist- och bandnamn. Hans nya skiva avhandlar en rad av Bob Dylans mest kända låtar i tolkning med svenska texter och jag tycker att han har ganska goda förutsättningar för detta. Han är ju inte först men det finns absolut plats för fler svenska Dylan-tolkningar om de görs på ett intressant sätt. På några av spåren får han hjälp med text och sång av Mia Rosengren och han väljer Ulf Dagebys version av Men bara om min älskade väntar.
När man lyssnar på Dylantolkningar är det förstås svårt att frigöra sig från minnet av originalets röst och det blir en tuff uppgift för den aktuella sångaren att hitta sin stil i tolkningen. Jag hade ibland önskat lite mer desperation i Vargens röst, men det är också ett personligt ställningstagande i detta val. Det jag fastnar mest för på skivan är faktiskt Dan Kristensens gitarrpålägg som glider bakom sången och ibland gör mig riktigt lycklig. Den kanske mest utslitna av sångerna på skivan är Knackar på himlens dörr, men här stärks tolkningen i mina öron av Kristensens lätt svävande lap steel.
Översättningarna varierar i kvalitet, men håller sammantaget ganska bra tycker jag. Det kanske är oundvikligt när någon ger sig på att sjunga Dylan: man kommer att bli stundtals missnöjd och stundtals lycklig – det får nog Vargen acceptera.


Fler recensioner

Annonser