! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Globalt möte Lira Gillar

Ana Alcaide

Tales of Pangea: Gotrasawala ensemble

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 26 jul 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En inbjudan till en musikfestival på Java i Indonesien blev startpunkten till spanska nyckelharpisten Ana Alcaides nya skiva och till ett nytt projekt: Tales of Pangea.
Tanken bakom Tales of Pangea är musikaliska möten mellan musiker runt om i världen. Projektets första del är det direkta resultatet av de fria tyglar Alcaide fick på festivalen Gotrasawala (”Globalt möte”) på Java.
Tillsammans med en grupp på fem indonesiska musiker och sångare och två amerikaner framför Alcaide sju egna kompositioner, tre traditionella javanesiska låtar och en komposition av cittraspelaren Rudi Rodexz.
Nyckelharpans vemodiga ton passar sömlöst in bland österländska flöjter, stränginstrument och slagverk, arabisk oud och spansk gitarr. Alcaide visar inte bara att hon är en högklassig musiker, utan även att hon har en stor förståelse för javanesisk och österländsk musik.
Hon är naturligvis inte först med globala mixar. Men hon svarar onekligen för en av de finare produktionerna av interkontinental fusion, där det västerländska inslaget inte lägger beslag på rampljuset, utan ger stort utrymme åt det mer exotiska.

Annonser