Skivrecension

Szikra
Internationellt samarbete Lira Gillar

Amsterdam Klezmer Band & Söndörgő

Szikra

Skivbolag: Vetnasj Records
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 1 jun 2018

Dela den här recensionen:

Att enskilda artister samarbetar i tillfälliga projekt är inte ovanligt, i synnerhet inte inom folkmusik, men att två hela band går samman händer inte så ofta. Men det är precis vad Amsterdam Klezmer Band och Söndörgö gör, och levererar ett drygt sjuttio minuter långt album fullt med originalkompositioner från båda grupperna. Det ungerska familjebandet, där fyra av fem medlemmar heter Eredics i efternamn, spelar stränginstrumentet tambura i fem storlekar men även en mängd blåsinstrument, dragspel och slagverk. Nederländarna håller sig mestadels till varsitt instrument.
Att det rör sig om två olika grupper är faktiskt svårt att höra. Alla låtar är gemensamma och arren är så genomarbetade att alla instrument får plats. Smattrande, unisona blåsriff möter pumpande dragspel och bas, plinkande tambura och mängder med solon på flöjter, klarinett, trumpet och sax. I ett par låtar, i mitt tycke alltför få, dyker även AKB-sångaren Alec Kopyt upp med sin skönt loja röst.
Szikra är ett praktexempel på hur två var för sig riktigt fina grupper verkligen kan bli ännu bättre tillsammans. Albumet är fullt med snygga låtar, varierade arr och avslutningsspåret med den talande titeln Powerbeat präglas av tjutande saxofon och en hårt distad tambura. Ruggigt bra!


Fler recensioner

Annonser