! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Modern jazz / ambient-jazz ... Lira Gillar

Andy Sheppard Quartet

Surrounded by sea

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 10 nov 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Basen som spelar en minimalistisk figur och det krispiga cymbal- och virvelspelet bildar ryggraden i första låten som saxofonisten Andy Sheppard spelar tema över och improviserar till. I bakgrunden hörs klang- och tonsjok från Eivind Aarsets effektstinna elgitarrer. Tillsammans skapar de en på en gång energisk och avslappnad musik med hypnotiska kvaliteter.
I centrum för gruppens musik står Michel Benitas inspirerade baspel, som bildar det harmoniska fundamentet i musiken. En roll man kunde tro att gitarren skulle få, som så ofta i andra grupper. I stället är mycket av gitarrspelet drömskt vilket skapar stämningar och skiftningar i musiken. Därtill ett lyhört trumspel från Sebastian Roachford och saxofonisten har fått ihop en suveränt samspelt kvartett.
Andy Sheppards eget spel är känsligt och kreativt rakt igenom och han lämnar en hel del luft i musiken. Han brukar ofta sättas i ambientjazzfacket och det ligger en hel del i det, men det är ingen uttömmande beskrivning. I hans kvartett skapas en modern jazz, som visserligen ofta är böljande och långsam, men som hela tiden har bra spänning oavsett om det är melodiska ballader som i Medication eller hypnotiskt driv i mer måleriska låtar. Modern jazz av bästa märke får vi oss till livs.

Annonser