Skivrecension

Suba 
Afrolatin/world fusion

Omar Sosa & Seckou Keita

Suba 

Skivbolag: Bedigedig/Naxos
Format: CD/DL
Recenserad av: Fredrik van der Lee
Publicerad: 19 nov 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är helt omöjligt att värja sig, så klart. Omar Sosa är ju en av Kubas känsligaste jazzpianister, medan Seckou Keita är en av de mer firade senegalesiska korastjärnorna, känd för sina gränsöverskridande samarbeten. För undertecknad har, till exempel, hans samarbete med walesiska Catrin Finch gått varm i diverse strömmade listor och utdaterade mp3-spelare.

Så, naturligtvis, blir det direkt underbart om man slänger ner Sosa och Keita i samma skål, tillför lite känslig produktion, lite försiktigt tassande afrolatinrytmer, och rör om med kärlek och respekt.

Suba är duons andra skiva tillsammans, inspelad under de besvärliga karantäntiderna. Men även om det musikaliskt känns emotionellt och starkt, så finns här ingen instängd uppgivenhet. Keitas sång ropar på ljus och rörelse och hans känsliga koraspel virvlar runt Sosas piano som om de varit kompisar sedan förskolan.

Då och då bjuder de in Jaques Morelenbaum för att lägga lite pastorala fiolslingor, och till och från anar man Dramane Dembélés flöjtspel som en lång, nöjd suck. Tillsammans skapar de meditativ magi, ett musikaliskt möte som i stället för att sitta hemma och gnälla via Teams eller Zoom, endast blickar uppåt och framåt.

Annonser