! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Duo-improvisationer

Samo Kutin & Martin Küchen

Stutter and strike

Skivbolag: Zavod Sploh
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Till skillnad från den mäktiga, ofta påtagligt hårdsvängande musik Martin Küchen brukar framföra med exempelvis Angles är det något helt annat som låter sig höras i hans möte med den slovenske improvisatören Samo Kutin på en skiva inspelad i Slovenien förra hösten. Küchen hanterar här framför allt sopranino och altsax medan Kutin huvudsakligen håller sig till olika bearbetade vevliror.
Ljudbilden präglas av en fri interaktion mellan musikerna, där utforskandet av instrumentens klanger och kontraster genomsyrar de nio spåren. Som vore de båda delar av en metallisk organism i ständig förändring, där nyanserna hela tiden skiftar. Förunderligt abstrakt snarare än introvert.
Samtidigt som det inte är helt lätt (om ens nödvändigt) att identifiera instrumenten kan Küchens saxofoner lika gärna kvida och kvacka i det högre registret som att frusta avgrundsdjupt, medan Kutins vevlira kan fungera som en varnande bordun. Folklig klang får hans vevlira bara i koralen som dyker upp i det i en kyrka inspelade stycket Hjärtspion.

Annonser