! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dansveteraner

Blowzabella

Strange news

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 3 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När Blowzabella startade 1978 var de en bordunstark grupp med ett naturligt medeltida sound och en repertoar av brittiska och europeiska danslåtar, och en förkärlek för det franska. Tio år senare gick de i fronten för den moderna dansmusiken med ett personligt, modernt och fortfarande bordunrikt sound. Det höll i ett par år till, innan bandet splittrades. Mellan 1995 och 2002 spelade de bara några konserter per år, men en konsert för att markera bandets 25-årsjubileum, 2003, resulterade i förnyad lust och energi. Strange news är gruppens tredje album sedan nystarten och sammanfaller dessutom med gruppens 35-årsjubileum.
Blowzabellas kärna är densamma som 1990: Andy Cutting (diatoniskt dragspel), Jo Freya (sax, klarinett, sång), Paul James (säckpipa, sax), Dave Shepherd (fiol) och Jon Swayne (säckpipa, sax). Vevliran trakteras numera av fransmannen Gregory Jolivet, och Barn Stradling har tagit över basen.
Kanske saknas lite av den gamla gnistan, men musiken följer rätt troget de mönster man känner igen från de gamla skivorna. Skivans bästa spår är ett par snärtiga schottisar av Andy Cutting (Le Petit chien/The Long drive), en svindlande bourrée och en femtaktsvals av Gregory Jolivet (Malique, respektive Main dans la main), All things are quite silent med läckert dekadenta saxofoner och så Strange news, en version av Blacksmith med gråtande säckpipor. Blowzabella är något man gärna återkommer till, som en väl insutten favoritfåtölj.

Annonser