! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Omnityckergravenärfördjupmusik Lira Gillar

Tore Berger

Stora frågor – inga svar

Skivbolag: Comedia
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 21 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Fyrtioåtta år efter att Gunder Hägg (senare Blå Tåget) bjöd på Tigerkaka kommer här en ny samling sånger av en av grundarna, mest nya och några äldre. Detta är elfte egna skivan, och man kan kanske kalla honom en Bellman-Cohensk skapare av moderna skillingtryck.
Tidens gång från 1979 är arrangerad på nytt och sjungs i duett med dottern Vera Mårtens med en stråkkvartett som kan bli ett spelmanslag. Libau – Madagaskar är en berättelse om okunnig maktfullkomlighet, om den ryska Östersjöflottan som skickas mot sin undergång i det rysk–japanska kriget 1904-05. Sången om Upplands Väsby bibliotek är en sorglustig nutida historia. Vädersolens märke från skivan Slowfox kommer i repris och lättskumpande countrydoft sprudlar i en engelskspråkig låt om Mussolinis ökenkrig mot Egypten, och så en satir om Evig tillväxt till glatt dixiekomp.
Elva sånger har det blivit, Vera Mårtens är med på fyra. Inget är längesen sjöng han redan på en av låtarna från Tigerkaka och visst kan vi lära av historien.
Likt Leonard Cohen på sin sista liveskiva vet Tore Berger hur han ska utnyttja sina medel och omge sig med för tillfället precis rätt musiker (inklusive honom själv på klarinett) och med Sigge Krantz i en central roll.
Flera överraskningar finns och detta är nog, i konkurrens med I huset långt på landet från 2009, hans musikaliskt mest genomarbetade och omväxlande verk hittills. Han är 79 och blir yngre och bitskare ju äldre han blir. Det är hoppfullt inför både livet och döden.

Annonser