Skivrecension

Stoonia lood – Stories of Stonia
Myter för naturen

Mari Kalkun

Stoonia lood – Stories of Stonia

Skivbolag: Real World
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Mari Kalkun inspireras av gamla estländska myter och söker svar till dagens problem genom dem. Via allt det där som är bortom de ord vi använder. För henne är musiken ett sätt att expandera sin förståelse för dagens brännande frågor.

Kalkun är en av Estlands främsta folkmusiker, med inte mindre än sju album bakom sig. Stories from Stonia är hennes åttonde, och det första på Real World.

Hennes musik är varierad, från mer komplexa, filmiska och episka kompositioner till mer intima spår. Hennes instrumentlista är en blandning av modernt och traditionellt – kantele, piano, fiol, elorgel, vibrafon, elektronik, slagverk, visp – som ger låtarna en prägel av samtida idéer med djupa traditionella rötter. Det senare förstärks av att hon sjunger på sitt minoritetsspråk, võro.

Myternas värld präglar Stories from Stonia redan från första spåret, Munamägi (The creation of Munamägi). Kalkun presenterar sin egen skapelseberättelse, med utgångspunkt från myterna i och kring hennes hemtrakt, Võrumaa. Det är en stor filmisk ljudberättelse där hennes egna texter paras med traditionella estniska runotexter och lyrik från infödda amerikanska källor.

Som på de flesta av Kalkuns sånger är det rösten som först ger sig till känna. Här först omgiven av syntetiska dronesjok, innan cittra och naturljud, dragspel, jojk och orgel vävs ihop till en repetitiv, hypnotisk, magisk besvärjelse.

Med de pianoledda balladerna Suur tamm (The great oak), Maaimä (Mother earth) och Tõistmuudu (Otherwise) gör sig Kalkun värdig en plats i den exklusiva kategori av ovanliga artister med starka personligheter som leds av Tori Amos och Kate Bush (speciellt Maaimä och Tõistmuudu åkallar Bushs The ninth wave). Arrangemangen är skenbart enkla, deras inverkan oväntat kännbar.

Stories of Stonia väver en väv av mystik, mytologi, magi, djupgående rötter och modern teknologi. Att texterna kritiserar det moderna samhället för överkonsumtion och för att visa för lite ansvar för naturen (på en sång liknas människan vid insekter på naturens hud) gör inte skivan mindre vacker.


Fler recensioner

Annonser