! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Julfrysning Lira Gillar

Sofia Karlsson & Martin Hederos

Stjärnenätter

Skivbolag: Roxy
Recenserad av: Ulf Torstensson
Publicerad: 27 nov 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Med de produktionstider som gäller i dag börjar man inte spela in årets julskivor vid första frostnatten, utan snarare när våren börjar visa sig. Sofia Karlsson och Martin Hederos tycks ha ägnat stora delar av sommaren åt att spela in sin nya skiva, inklusive sill och glögg i juli för att hitta den rätta stämningen.

Så har de gjort en egen blandning av klassiska, mindre kända och egenskrivna melodier med jul som ganska löst tema. Till sin hjälp har de några medmusikanter och stämsångare, men det mesta gör de själva med komp av bland annat gitarr, flöjt, tramporgel och piano, påtagligt snyggt fångat av teknikerna Anton Sundell och Johannes Berglund.

Resultatet är den bästa julskiva jag hört sedan Midwinter nights mass (Triptyk 2001), med en välavvägd blandning av gammalt och nytt – från en sinnlig O helga natt till en version av Wexford Carol som kunde vara en hommage till Abdullah Ibrahim. Några sånger, som Julkortet, har hörts live tidigare. Som brukligt nu för tiden släpps skivan både som cd med tolv spår och på vinyl, en dubbel-lp till och med, där fjärde sidan innehåller fyra bonusspår (de fyra lär komma som ep senare för den som inte kör vinyl eller streamar).

Både undertecknad och redaktör Patrik drog lite efter andan när vi såg sista bonuslåten – Cohens Hallelujah – att hon vågar! Men de fixar den med bravur, jag fryser och njuter.

Annonser