! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Lager på lager

Norrbotten NEO

Steve Reich

Skivbolag: Studio Acusticum
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 20 maj 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Norrbotten NEO är en Piteå-baserad ensemble som fokuserar på nutida kammarmusik, och här tar de sig an en av samtidens största tonsättare. Dubbelalbumet inleds med det nyaste verket i urvalet, den tresatsiga Double sextet från 2007, som faktiskt är det enda på skivan där ensemblen spelar tillsammans. Det följs av de två äldsta, Violin phase och Piano phase som båda komponerades 1967. Här används Reichs välkända fasförskjutningsteknik där stämmorna (fyra violiner respektive två pianon) gradvis förskjuts från varandra så att nya rytmer uppstår mellan dem. Här, liksom i samtliga stycken på skiva två, spelar en musiker samtliga stämmor.
I Vermont counterpoint spelar flöjtisten inte mindre än tolv stämmor, med en mängd korta melodifragment som repeteras, och New York counterpoint innehåller ett annat typiskt Reichskt kännetecken i de pulserande klarinetterna. På albumet ingår även Six marimbas, Nagoya marimbas och Cello counterpoint.
Norrbotten NEO är ypperligt skickliga musiker och gör en helgjuten presentation av dessa Reich-verk, som stundtals kan vara riktigt meditativa.

Annonser