Skivrecension

Stay gold
Americana och folkrock från Sverige Lira Gillar

First Aid Kit 

Stay gold

Skivbolag: Columbia/Sony
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 4 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Johanna och Klara Söderberg fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Efter internationella turnéer, lovord från hippheta kollegor och efter det där tv-framträdandet som drev Patti Smith till tårar släpper harmonimästarna nu sitt tredje studioalbum. Och det är deras starkaste hittills.
First Aid Kit adderar egentligen inte till särskilt mycket till sitt väletablerade koncept. Skivan är till och med inspelad i samma Nebraskastudio med samma producent som på det stora genombrottet The lion’s roar från 2012. Mike Modis från Bright Eyes gör ännu en gång ett fint jobb, och musiken är faktiskt aningen luftigare den här gången.
För systrarna från Svedmyra finslipar här sitt uttryck, leverar ett knippe starka låtar och framför dem med övertygande inlevelse och elegans. Det känns säkrare, mer sofistikerat och raffinerat än tidigare. Inte lika sött.
Stay gold glimmar i junisolen, med melankoli och melatonin i lika höga doser. Ett välbalanserat verk, ett album som hänger ihop känslomässigt och i samklang med systrarnas utveckling.
När First Aid Kit slog igenom möttes de ibland av kritik om att de var för unga och inte hunnit uppleva något som stod i paritet med deras texter och musik. 2014 har de hunnit uppleva ett och annat, skulle jag gissa. Här finns både lite mer hårdhudade betraktelser och beska beskrivningar av kärlek och brusten dito.
Fleet Foxes, Emmylou Harris, Simon & Garfunkel och en del kvinnliga singer-songwriters fortsätter vara självklara referenser. Det finns några blinkningar till Mazzy Star och The Pogues. Heaven knows är en glad countrystänkare.
First Aid Kit har dock tillräckligt med egen prägel och profil för att stå på egna, stolta ben.
Extra plus måste tilldelas de låtar som kläs i snygga stråkar av Nate Walcott.

Annonser