! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Tito i topp

Diverse Artister

Stand up, people – Gypsy pop songs from Tito’s Yugoslavia 1964-1980

Skivbolag: Asphalt Tango
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 8 okt 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det Berlinbaserade skivbolaget Asphalt Tango släpper hela tiden spännande utgåvor. Är det inte Balkanbrass så är det rumänska arkivrensningar. Nörderiet och kulturgärningarna fortsätter med den här snygga volymen musik från det forna Jugoslavien. Åren 1964-1980 kan tyckas vara ett stort tidsspann att greppa på en och samma samling, men Stand up, people lyckas i sitt uppsåt.
Rytmer från romsk folkmusik samsas med jazz och turkisk psykedelia, influenser från Bowllywoods filmmusik och västerländsk pop och rock. Vi blir varse hur moderna tider stundade även i Titos strikta socialiststat. Den traditionella musiken mötte en uppdaterad popsensibilitet.
Alla som inte visste att de var nyfikna på hur musiken kunde låta i Serbien, Makedonien och Kosovo på den här tiden kan göra en snabb första djupdykning här. Tack vare de två Londonbaserade skivknarkarna på Vlax records delges vi nu en rad loppis-vinylfynd och nationalbiblioteksknaster från trakterna.
De kändaste artisterna är Šaban Bajramovic och Esma Redzepova. I övrigt är det gott om obskyra saker från bortglömda 45-varvare. Vi hör hur romerna alltmer identifierar sig med de indiska rötterna. Men också ett piggt, lekfullt förhållande till syntar och elgitarrer.
Helt klart att ställa sig upp för, människor, och trycka på ”play”.

Annonser