! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Vilsamt

Niemi

Spiraalit

Skivbolag: Bafe’s Factory
Recenserad av: Jonas Linge
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

”Ambient music” står det i pressreleasen, vilket betyder omgivande. Skivans titel är dock ”spiralerna”. Här blir sången ett ankare i någon vik, en sommardimma i skogen, en metafor för all stillhet och ro.

Musiken består mest av sång och endast lite komp på gitarr, kantele eller fiol. Instrumentariet är alltså mest bara strängar men också flygelhorn, piano och trummor. Vaggvisor är ett gammaldags sätt att lugna barn som skall sova. Niemi har alltid sjungit och skrivit egna för att lugna sig själv, genom de mörkaste stunderna sjöng hon sig till ro. Hon ville fly till en plats där oro, ångest, stress och depression inte kunde komma åt henne.

Hur svårt är det egentligen att beskriva lugn, ett tillstånd av stillhet? Min metafor blir omedelbart skogen, träden och ängar med högt gräs. Är den bilden bara min? Tänk dig sedan en silkeslen kantele med spröda treklanger mest i moll, eventuellt loopad. Inka Niemi spelar själv 15-strängad kantele. Vi blir inbjudna att sitta ner på en fridfull plats, luta oss tillbaka, blunda och låta vårt inre stanna upp. Lite som en hoppingivande mix av Neko Case och Stina Nordenstam fast på finska, sång med mycket luft. Ren luft!

Annonser