! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mästarmöte Lira Gillar

Dhafer Youssef

Sounds of mirrors

Skivbolag: Anteprima
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 21 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Dhafer Youssef må vara jazzens främsta oudspelare, men här har han slagit in på en annan väg. Piano, bas och trumset lämnas åt sidan, och i stället bjuds tablamästaren Zakir Hussain in till en rytmfest där kompositörens förkärlek för komplexa melodilinjer och udda taktarter blir påtaglig. Inspirationen från indisk musik gör inte precis den saken mindre tydlig.

Youssef är även en unik vokalist, och hans ofattbara kontroll över falsetten får den att ibland bli till ett med Hüsnü S˛enlendericis klarinett – de låter verkligen som en och samma ljudkälla snarare än två helt skilda typer. Den senare står även för ett gäng hisnande soloutflykter högt upp i registret. Ljudtrollkarlen Eivind Aarset står för ackorden när han spelar på sina otaliga effektboxar i minst lika hög grad som elgitarren, och för det mesta går det inte att urskilja vilket instrument tonerna ursprungligen kommer från. Det blir snarare som en skimrande klangmatta i bakgrunden.

Dhafer Youssef visar med Sounds of mirrors återigen att vad han än tar sig an är resultatet bländande, vackert och alldeles unikt.

Annonser