! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Pianotrio Lira Gillar

Stefano Battaglia Trio

Songways

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Rolf Bernskiöld
Publicerad: 14 apr 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det hör till ovanligheterna att musik växer ju mer den spelas. Med det konstaterandet försöker jag omgående fånga storheten hos pianisten Stefan Battaglias trio. Likt den strålande föregångaren The River of Anyder bjuder även Songways på utsökt skönhet och stillhet. Men bortom de lättsmälta, behagliga stämningarna döljer sig lager av subtilitet som bjuder på sällsynt rikedom. Battaglia har en påtaglig skolning i den klassiska musiken, såväl i sina kompositioner som i sitt spel lånar han ur dess omfångsrika tradition av harmoni och dynamik.
Medmusikernas individualistiska friheter är långtgående och fyllda av finess. Slagverkaren Roberto Danis verktyg kan i dess luftiga färgskala jämföras med en konstnärs exakta användande av penslar och paletter. Salvatore Maiores basspel har en egen melodik som grandiöst löper in i måleriet.
Den här pianotrion är utan tvekan en av de mest spännande för närvarande. Bara det inledande porlande tolvminutersspåret är värt pengarna. Och då återstår ändå en ljuvlig bonustimme.

Annonser